HOME

Uitje naar Bunnik (familiedag) en Balk (Gaasterland in Friesland)

 

We beginnen ons uitje op camping “De Boomgaard” in Bunnik. We hebben boodschappen gehaald in Bunnik en niet te vergeten een stuk worst gekocht, een Bunnikse metworst, heerlijk. Zaterdag een familiefeestje in Utrecht. De meeste familieleden zijn aanwezig voor de barbecue, een hapje en vooral voor een drankje en de familiebanden worden weer aangehaald.

Onze camping in de Boomgaard, we zijn nog bezig de boel in te richten.

Tableau de la troupe (familiefeestje bij Harry en Annemarie)

Maandag zijn we vertrokken naar Balk, een camping voor ons alleen, na een paar dagen kwam er nog een caravan en later nog een camper. Eigenlijk vonden we dat jammer, een heerlijke rust. Gaasterland in Friesland is de moeite waard een mooi toeristisch gebied, vooral de oude dorpen, we zijn geweest in Balk, Sloten, Woudsend, IJlst, Lemmer en Sneek, vooral mooi voor boten die van het ene naar het andere meer kunnen varen en in die plaatsen aan kunnen leggen.

Onze camping in Balk, het zijvlak hadden we in Bunnik nat opgevouwen en hangt nu te drogen.

's Morgens met het dauw nog op het gras. Sancha ligt er in.

Groepje dames op de fiets, hebben pauze en zitten aan de koffie mét gebak.

Multifunctioneel cafe? Garage, Stalhouderij en Hotel. Uitbater: Teernstra

Toen Herman Gorter zes jaar was overleed zijn vader, ze woonden toen in Amsterdam, op tweeëndertigjarige leeftijd. Herman werd opgevoed door zijn moeder, die een pension startte aan de Amstel. Hij logeerde vaak 's zomers bij zijn grootouders in het Friese Balk. Daar was hij volmaakt gelukkig, te midden van de kersenbomen, de dorpjes met hun kerktorens en de ruime luchten met witte wolken.

 

De kleine, maar echte bakker. Friese duimpjes of Fryske dumkes zijn zo Fries dat niemand nog de moeite neemt om uit te leggen waarom ze zo heten. Naar verluid omdat de bakker na het bakken zijn duim in het nog zachte deeg drukte om er zo zijn "handtekening" op te zetten en er de speciale vorm aan te geven.

Plattegrond van Sloten. In de oudste kerk van Sloten staan nog overal kaarsenstanders.

Het torentje, het psalmbord en het orgel.

Speciale bank, waarschijnlijk voor een internaat of zoiets. Interieur van de kerk.

Allerlei soorten boten. Zo hoor je een touw op te bergen.

Een kop koffie smaakt altijd.

Prachtige oude plaatsjes, de herfst heeft zijn intrede gedaan.

Vlakbij de parkeergarage in Sneek waar je voor 2 euro !!! de hele dag kunt parkeren.

Waterpoort in de steigers.

IUS SUUM CUIQUE (ieder zijn recht) maar wel vanuit Leeuwarden. Uitgesproken op de laatste zitting Kantongerecht in Sneek.....

Gezellig pleintje vlakbij het oude kantongerecht waar ik mosselen heb gegeten en Resy biefstuk.

Zij hebben nog een watertoren......

Woudsend, vroeger een kerk nu een mooi woonhuis

Bootjes in alle soorten en maten

Het Wouda gemaal in Lemmer.

Toren van Lemmer, achter op de kerk een schip als windvaan

In de zon én koffie met taart.

Musjes wachtend op de kruimels. Leugenbankje bij de brug, druk bezocht door oud vissers?

Graag 5 euro in het klompje

Toeristisch Lemmer, aan boten geen gebrek.

Zeilwedstrijd op de Sloterplas, vlakbij onze camping

IJlst een bijzonder plaatje

Frisia, ook een oude schaatsfabriek

Slijpsteen van de Fa. Nooitgedagt. Deze unieke slijpsteen, het laatste nog bestaande exemplaar werd vroeger gebruikt voor het bewerken van de schaatsijzers. In het fabrieksgebouw stonden meerdere van deze en andere enorme zandstenen opgesteld. De stenen werden aangedreven door middel van een z.g.n. drijfwerk met riemen en stoom als krachtbron. Zittend tergen een schuim geplaatste plank, beschermd door een houten kist, duwden de medewerkers van de fabriek de in een slijpblok gelegde schaatsijzers tegen de slijpstenen om de wals en roestlaag te verwijderen.

Het oude gebouw van de fa. Nooitgedagt.

Een klokstel en een bijzondere "Steen"

Bij een gasexplosie in Conversano, in het zuiden van Italië, is een Nederlands gezin omgekomen. Het zijn een man van Italiaanse afkomst, zijn Nederlandse vrouw en hun baby van 18 maanden. Hun lichamen zijn vanmiddag geborgen. Volgens de burgemeester van Conversano lagen de drie nog in bed toen de explosie gebeurde. Door de ontploffing stortten rond 08.45 uur twee huizen in, in het historische centrum van het stadje in de buurt van Bari. Tien andere mensen raakten lichtgewond.
Het Nederlandse gezin was in een van de twee huizen voor een vakantie. De familie, die in Nederland woont, was twee dagen geleden aangekomen in Conversano.  

HOME