Home

Najaar 2008, Garda, Siena, Rome, Trasimeno, Assisi, Perugia en Lazise

met Henny en Hanny, die wij in Garda treffen.

We gaan naar Rome.           Tweede dag Rome.            Franciscus van Assisi.        Castiglione del Lago.              Lazise.             Bijdrage van Henny en Hanny

 

Zaterdag 13 September vertrek naar Wertheim, even onder Frankfort am Main.

Het is een Azur camping, maar het weer is niet lekker en we besluiten om de volgende dag naar Neuschwanstein te rijden om het mooie kasteel van Ludwig te bekijken.

Slot Neuschwanstein in Beieren is een kasteel in Hohenschwangau bij Füssen in de Allgäu, gebouwd (19e eeuw) in opdracht van (de later krankzinnig verklaarde) koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en een van de bekendste toeristische attracties van Beieren. Het kasteel is genoemd naar Schwan, een zwaan dus. Zwanen waren de lievelingsdieren van de koning; van zijn nicht Elisabeth kreeg hij een grote porseleinen zwaan cadeau die in het kasteel staat.

Het kasteel is nooit helemaal afgebouwd, doordat Lodewijk II overleed voordat het af was en de bouw sindsdien is stilgelegd. Het kasteel dat voorzien is van de modernste snufjes (o.a. warm water in de keukens), kostte een fortuin. Het staat vol met prachtige neogotische meubels en op de muren zijn fresco's geschilderd, van mythen en sagen, die als inspiratie dienden voor de opera's van Richard Wagner.Vooral het verhaal van de zwaanridderLohengrin staat hier centraal. In dit kasteel werd de koning afgezet toen de Beierse regering hem onbekwaam had laten verklaren. Het prachtige parade-bed is slechts een paar keer gebruikt. In de troonzaal is nooit een troon gekomen; misschien is dit wel de tragedie van de vorst. Op het gewelf van de absis in de troonzaal staan koningen en keizers die heilig zijn verklaard; hij hoopte er zelf ooit tussen te kunnen staan.

Zes weken na zijn dood werd het kasteel geopend voor toeristen, en sindsdien is dit kasteel een Europese topattractie. Toeristen kunnen te voet naar boven of (zoals de koning) zich per koets naar boven laten voeren. Tussen de bergen is wat hoger de bekende Marienbrücke gebouwd door koning Maximiliaan; vanaf dit bouwwerk heeft men een mooi zicht op het kasteel.

Neuschwanstein ligt aan de Romantische Straße.

De Doornroosje-kastelen in de verschillende Walt Disney Parks and Resorts zijn gebaseerd op Neuschwanstein.

Ook is er een symfonische rockgroep genoemd naar Neuschwanstein. (Bron Wikipedia)

Op de dag dat we aankomen regent het zachtjes en het is mistig. We gaan onmiddellijk met de auto naar het kasteel en kopen een kaartje en nog een kaartje voor de bus, die ons in sneltrein-vaart naar boven brengt. We lopen naar de ingang en zien door de mist maar weinig totdat opeens het kasteel voor ons opdoemt. Na een poosje wachten, een professionele toegangs systeem regelt alles, kunnen we naar binnen. Daar krijgt iedereen een soort telefoon in de hand geduwd en als je het poortje doorgaat begint de rondleiding. Prachtig houtsnijwerk en superieure houtsoorten. Ook de kroonluchters, aankleding en schilderijen zijn mooi. Ludwig heeft er maart kort van zijn kasteel kunnen genieten. De dag erop zijn we, door het slechte weer, naar Garda gereden.

 

Bij aankomst waren Henny en Hanny al geïnstalleerd. Er zijn nog maar weinig plekken over,

nr 37 is nog vrij en daar in de buurt hebben we vaker gestaan en zijn daar ook 14 dagen gebleven.

           Ons plekje nr 37                                              Onze "straat"                                           Markt in Bardolino

              Hoofdstraat in Bardolino                         Aan terrassen geen gebrek                                           Proost

Van Garda naar Siena gegaan, naar een bijzondere camping. Het volgend jaar is alles klaar, dan kunnen ook de WC’s ook op slot en het toilet gebouw is afgewerkt. Ook de toegang tot de kampeerplaats is spectaculair. (voor Nederlandse begrippen). De dag daarop zijn we H&H en wij met de bus naar Siena, centrum gegaan. Mooie oude stad, maar het doel is de campo?? En dat plein heeft iets. Ook zagen we een groep zangers, vooraf gegaan door kleurijke figuren met vaandels, opweg naar het plein. Wij er achteraan. De toespraken konden we niet volgen maar we vermoedden dat de winnaars/medewerkers van het Palio gebeuren in het zonnetje worden gezet.

 

Piazza del Campo, een van de mooiste pleinen ter wereld

                 In welke bus moeten we?

Siena is volgens de legende gesticht door Aschinus en Senius, zonen van Remus

(Remus en Romulus werden door een Romeinse wolf gevoed)

                                                                                                                            Plafond in een kleding winkel

           Uitreiking van dankbetuigingen voor de laatste Palio wedstrijden? Gaat met muziek en vendelzwaaiers gepaard.

Palazzo Pubblico

Nu naar Rome

Home