Home

Voorjaar 2006

Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Portugal.

22 april 2006

9.00 vertrek van de Wilhelminasingel,18.00 aankomst op camping Gugel even voor Basel. De MIO navigatie, één dag voor de vakantie aangekocht werkt uitstekend.

In de caravan eerst een gezoek, het voelt als een kat in een vreemd pakhuis. Maar we hebben wel veel meer leef- en kastruimte. Resy heeft veel kilometers gereden en de combinatie is met een pink te besturen. Kruissnelheid 90 km per uur.

Overnachtings camping even voor Basel.     Camping in Morges (Zwiterland).     In het park met o.a. 100.000 tulpen

23 april

Als laatste van de vele trekkers zijn we tegen tienen vertrokken. Ik heb tot vlak na de grens in Basel gereden, ongeveer 35 km. Daarna heeft Resy de rest gedaan tot de camping in Morges aan het meer van Geneve. Ook nu weer heeft de Mio op de ‘Alpenkaart’ goed gewerkt. Aankomst 14.00 uur. 2 Uur na aankomst zijn we op de fiets langs het meer gereden en een park met 100.000 tulpen, narcissen e.d. gezien. Elk jaar doen ze dat. Verder langs het water met uitzicht op bergen met sneeuw en wanneer het heel helder is moet je de Mont Blanc kunnen zien. Via de oude stad weer terug, maar morgen gaan we weer, dan zijn de winkels open. De caravan beter ingericht en alles aangesloten zoals water en waterafvoer, satelliet TV enz. ’s Avonds de kranten gelezen en TV gekeken.

Nogmaals het park.         Aan het meer met uitzicht op de besneeuwde toppen. Wandelpromenade langs het meer

      Druiven plukken op het balcon.     Fontein met tulpen nog in de knop.      Fietsen langs het water tot Lausanne

24 april

De zon scheen al vroeg en gelijk naar buiten, even lekker ‘nazoezen’, daarna ontbijt en voor tienen aan de koffie.

Gewandeld langs het water naar het begin van het dorp (14000 inwoners) en terug voor brood en soep. Na de thee zijn we op de fiets naar de stad gegaan en gewinkeld. Daarna voor de caravan nog even gezeten en een drankje gehad. Tijdens de avondmaaltijd wordt het donker en even later begint het te regenen en begint het ook te waaien en tot overmaat van ‘ramp’ waait onze schotel omver. (nalatigheid, geen grondpennen gezet). Tijdens een regenpauze alsnog de pennen gezet en de schotel opnieuw afgesteld.

25 april

Vannacht beetje regen gehad, maar om 9 uur begint de zon aarzelend te schijnen en om 10 uur zitten we in de volle zon.

Vanmiddag vele kilometers langs het meer gefietst over kleine weggetjes, die ook langs de huizen lopen. Zeer gevarieerd. Bij Lausanne zijn we weer teruggegaan. Er zijn donkere wolken te zien en wanneer we bij de caravan gekomen beginnen we de boel op te ruimen en dan begint het ook zachtjes te regenen.

’s Avonds TV gekeken ook voetbal. Morgen gaan we Avignon.

   Ingepakte toren van Morges.                              Winkelstraat.               Resy bij de grote Adelaar aan het water

Entree van camping Le Petit-Bois in Morges aan het meer van Geneve

26 april.

We gaan weg, Afvalwater en voorraad drinkwater opruimen, WC legen enz. De mover zet onze caravan op de weg en manoeuvreer hem op de rijweg tot op de kogel van de auto.

Kwart over negen rijden we de camping af en rijden eerst over de autoweg naar Genéve en dan in Frankrijk de binnenwegen de N210 enz. Op een gegeven moment kunnen we kiezen uit de 2 wegen naar Valence en kiezen de verkeerde, een D. weg en dan kiezen we toch maar voor de Péage, tot Valence toe en dan nemen we de N7 tot Avignon. In Avignon valt het paleis van de Paus (1400) direct op en dan de bordjes volgen naar camping Pont d’Avignon. Echt een Franse camping, bijna geen gras, bomen en struiken niet onderhouden en simpele toiletgebouwen. Maar genoeg zon en heerlijke temperatuur en dat is nu eventjes heerlijk en later wen je eraan. ’s Avonds Otto en Haddy ge-SMS’t. Verder o.a voetbal Barcelona-Milaan bekeken.

 

Camping in Avignon.                                        De beroemdste brug en het Palais des Papes 's avonds

Nogmaals en dan overdag Sur le pont 'd Avignon

Partyboot de "Theo van Gogh".          Hotel de Ville, het stadhuis van Avignon.      Houten maquette van het paleis

Plein met treintje voor het paleis. Resy met audiohoorn, op een bankje bij een "raam".          Een paleisgedeelte

27 april.

Haddy een SMS gestuurd, 66 jaar geworden. Une baquet gehaald, lekker. 12 uur weer brood en dan op de fiets naar Palais des Papes gegaan In de 14 e eeuw komt de eerste paus en er zullen daarna nog 8 volgen. Zeer imposant gebouw, waar iedere paus zijn ‘steentje’ aan heeft bijgedragen. Via een audio-gids kregen we alle informatie, ook later toen we de beroemdste brug hebben bezocht.

Sur le pont d’Avignon, l’on y danse, l’on y danse, Sur le pont d’Avignon. l’on y danse, tous en rond…

Morgen willen we naar de Mont Ventoux

28 april

In de winkel een ‘flute’ gekocht, dit is een dikkere baquet en kort daarna met de auto richting Carpentras en vandaar de route naar de Mont Ventoux ruim 1900 meter. Tjonge, wat een klim, in de auto een peuleschil, maar op de fiets en we zagen er vele zwoegen. Onderweg stilgestaan bij het monument, even voor de top, opgericht ter nagedachtenis van Jim Simpson, ik kan me dat nog heel goed herinneren, alleen er staat een plaatje bij van zijn dochters en een jaartal van 1997 en dat klopt volgens mij niet. Op de top een goed gevoel, hier altijd al eens willen staan en nu staan we er. Diverse foto’s gemaakt en dan de afdaling en de tweede versnelling en dan toch regelmatig bij remmen. Trouwens er zijn 2 routes om naar boven te komen, we hebben ze allebei gereden één omhoog en één naar beneden. Tegen de avond onze buren de Mio navigatie uitgelegd voor zover ik dat nu weet en verder in onze caravan over alles en nog wat gesproken. Ook de voorbereidingen getroffen om morgen op naar Barcelona te gaan.

Op weg naar de Mont Ventoux ter hoogte van het gedenkteken voor Jim Simpson. Haast iedereen stopt daar even.

Op de top van de Ventoux

29 april

Even een pauze, de winkel voor het brood gaat om 8 uur open en daarna vertrekken wij op weg naar de 3 Estrellas. De laatste dagen hebben we de Mistral gevoeld en onderweg er toch last van gehad. Raar dat er niet echt een adres van de camping is en de navigatie tot het dichtstbijzijnde dorp gaat. Er is nog een Estrella en daar stonden we dan. Dit is niet de goede en de beheerder wilde niet dat wij op de camping de combinatie draaiden en dus moest ik achteruit op een smalle met drempels voorziene weg. Nog heel wat kilometers gereden en gevraagd voordat we de camping hadden gevonden. Dan een plaatsje zoeken, zodat ook de schotel een goed uitzicht op de satelliet heeft om nog de herhaling van Koninginnedag te zien.

30 april

In en om de caravan en op strand gezeten

1 mei

In en om de caravan en op strand gezeten

2 mei

’s Morgens op de fiets naar Cava waar een markt is, (5 km). De markt is zoals altijd een markt is, lapjes, leer enz. Bij de plaatselijke supermarkt sla en een Mars gekocht. ’s Middags met de bus naar Barcelona gegaan en daar op een sightseeing bus gestapt en de highlights van de stad gezien. We hadden geen jas bij ons en boven op de ‘open’ bus, was het koud genoeg.

Tegen acht uur besloten we, gezien de weersvoorspellingen, het wordt kouder, om morgen naar El Capallo bij Benidorm/Allicante te gaan. We ruimen de zaak op en ik heb afgerekend. Ik ga nog even internetten en kijken of er wat in mijn postbus zit. Ik was druk bezig en een echtpaar zit ook te Internetten maar de computer doet het niet en gooien in een andere computer ook weer geld en die doet het ook niet. Ik zeg nog kan ik helpen en sta op en probeer wat. De stem en de man komt bij mij ergens bekend voor, maar denk verder nergens aan tot hij zegt ben jij Frits en toen zag ik het ook. Ben en Marietje, onze metgezellen in Madrid, Sevilla, Tarifa en Granada, 5 jaar al weer geleden en we hebben ‘s middags nog over ze gehad en nu zien we elkaar. Ze gaan mee naar onze caravan en verrassen Resy, die ook heel verbaasd is. Gezellig met elkaar gesproken en beloofd dat we elkaar mailen en bellen én als we in de buurt zijn bezoeken we ze en andersom natuurlijk ook. We kunnen goed met elkaar overweg en ze hebben een 2 e hands caravan gekocht, bouwjaar 2003, van een man die een hersenbloeding heeft gehad. Wij hebben ook een caravan gekocht, bouwjaar 2003, van een man die een hersenbloedig heeft gehad. Hoe bestaat het.

Camping 3 Esterella in Barcelona.                                 Fontein en gebouwen van Gaudi

                                                                Nog meer van Gaudi

          Sagrada familia, nog steeds omringt door bouwkranen.                   "Nou Camp", de voetbaltempel van Barca

Paleis in Barcelona.                                Ingang camping 3 Estrellas.                            Ben en Marietje

3 mei

Even wachten op de receptie, die om 9 uur begint, zij moeten het stroom kastje openmaken en dan kunnen vertrekken. Resy is intussen naar de winkel om 2 baquets te halen. Onderweg af en toe een beetje regen gehad maar lekker reisweer. Altijd weer zoeken ondanks alle navigatie, maar als ze met de wegen bezig zijn en geen bordje plaatsen vind je het nooit. Zeven uur aankomst op de camping Costa Blanco in El Capello. De caravan op zijn plaats gemoverd (nieuw woord) en ons geïnstalleerd. Alleen geen satelliet ontvangst, met geen mogelijkheid, de volgende dag zou blijken dat de kop in de verkeerde richting stond. Voor Noorwegen i.p.v. Spanje.

 

Camping in El Campo en de boulevard.

4 mei

Vanmorgen op de fiets de omgeving verkent, maar op 400 meter van de camping staat een één jaar oude Aldi vestiging, dus daar maar eerst boodschappen gehaald en terug naar de caravan om te lossen en vervolgens weer op stap. Komen we later een Lidl tegen en heeft een uitgebreide groente afdeling en heb mij ook een pot met olijven, gekruid, gekocht en dus weer naar de caravan om te lossen. De olijven geproefd en die smaken zo goed dat we later na, de wandeling langs de boulevard, nog een keer naar Lidl ben geweest en nog 3 potten heb gekocht. ’s Avonds TV gekeken (4 mei) en ons al reisvaardig gemaakt voor morgen naar Marbella.

              Op weg naar Marbella                                                     Onze plaats in Marbella

5 mei

Vannacht lange tijd heel zachtjes geregend. Onderweg af en toe een ‘sputtertje’ en naar mate we Marbella bereikten scheen de zon en werd het warmer. Geheel op navigatie naar de camping gereden. Camping valt ook een beetje tegen, niet direct aan zee en we moeten wennen aan Zuid-Europese campings. We zitten dicht bij het zwembad.

6 mei

Op de fiets naar het strand gereden via 2 rotondes, aardig strandje en je kunt er ook wandelen. Verder geluierd en getelefoneerd met Johan, Haddy en Theo.

7 mei

Weer veel zon en gelezen. Ook gezwommen in het zwembad voor onze deur. Voor het eerst de Skottelbraai gebruikt. Prima! Nu Ajax-PSV kijken. 2-1 Ajax kampioen.

 

               De mio navigatie.                         Resy achter het stuur.                            Strand bij Marbella

8 mei

Zon, zee en strand

9 mei

Vanmorgen eerst boodschappen gehaald met de auto, even op de fiets is er niet bij, daarna zon, zee en strand.

10 mei

Hé, geen zon? Wel en lekkere temperatuurtje maar na de middag begint de zon te schijnen, gewandeld met een baby in een karretje van een stel met 2 kinderen die een camping of zoiets in Spanje of Portugal willen beginnen. Ze zijn al een paar jaar bezig en hebben eergisteren bij ons in de caravan ook wat folders meegenomen van kleine campings in Portugal. Een kopietje maken kost op de camping 1€ per stuk een belachelijke prijs en is op zoek naar een goedkoper adres. Zin vrouw had de afwas van 2 dagen staan en zodoende hebben wij de baby mee uit wandelen genomen.

Gisteren zijn ze ook in Ronda geweest en hebben met de maker van de website van Marion gesproken.

Vanavond voetbal in het PSV stadion, Sevilla tegen een Engelse ploeg

11 mei

Vanmorgen bewolkt. Imco en Karin te Kate zijn vanmorgen vertrokken naar Cadiz. Wij hebben hun adres gekregen en willen contact houden en later eventueel hun camping o.i.d. bezoeken. ’s Middags langs het strand gewandeld. Terwijl Resy tegen 4 uur naar het strand gaat begin ik de boel een beetje op te ruimen. ’s Avonds afgerekend en morgen naar Ronda

 

De kloof, de Arabische brug en de kloof links van de brug

Vanaf de Arabische brug. De processie, 50 mannen dragen het beeld van Maria in zwart pak met witte handschoenen.

Hoe oud zal dit beeld zijn?           Verschillende dames dragen originele kledij.    Baby's worden aan Maria getoond.

12 mei

75 km klimmen, dat wisten we al van campinggasten die van Ronda kwamen, de plastic sierdoppen van de caravanwielen waren gesmolten doordat de oplooprem continu aangreep. Praktisch geen stukje waar de caravan ‘gestrekt’ wordt. Schitterende route in een prachtige omgeving.

Geïnstalleerd op de door ons bekende camping. Vele leuke Nederlanders.

’s Middags al naar Marion gereden, maar niemand thuis. Resy heeft het terras aangeveegd en ik heb achter de computer mijn mailbox opgeschoond en Kor een briefje geschreven i.v.m. de komst van Australiërs. Tegen de avond een telefoontje van Marion. Besloten dat we weer naar haar toegaan want de kinderen gaan zaterdag naar Piet en zondag heeft zij een verjaardags feestje en maandag vertrekken wij weer.

Leuk elkaar weer te zien, kinderen zijn groter geworden en Jean is een jonge vrouw. Helaas kwamen er ook 2 Spanjaarden Antonio en zijn vriend en wordt er alleen Spaans gesproken en wij zitten erbij en begrijpen er niets van. Uiteindelijk gingen ze weg en konden wij ook aan het woord komen. Het ziet er mooi uit, nu de gasten nog…

13 mei

Op de fiets naar Ronda, het is werkelijk een mooie stad en natuurlijk het heerlijke weer én een gezellige winkelstraat. Op het laatst nog wat groente en fruit gekocht en dan weer naar de camping. ’s Avonds zou Marion ons een bezoek brengen. Weer leuk en toen ze wegging, ging ook het grote hek dicht. Mazzel dus anders had ze bij ons moeten slapen…..

14 mei

Weer naar Ronda en zien plotseling een processie die zijn einde naderde bij de kerk. Gauw de fietsen geparkeerd en veel foto’s gemaakt. Heel bijzonder (voor ons). Allemaal in zwart pak met handschoenen aan en dat bij 30 graden celcius. Morgen naar Portugal en gaan vanavond bij de buren een glaasje drinken, bij Jan en Ivonne.

15 mei

Laat geworden, met 3 man 2 flessen soldaat gemaakt. Resy heeft haar eigen drankje. Even na negenen op weg naar Lagos bij Cabo de São Vicente, het meest zuidelijke vuurtorentje aan de oceaan van Portugal. Goede rit en vanaf de grens van Portugal heeft Resy de reis voortgezet. Mooie camping met goed sanitair en een schitterend zwembad en dat is nodig want het is heet. Grappig is dat bij het aanmelden jouw autonummer ingevoerd wordt in de computer. Wanneer je aan komt rijden voor de slagboom, ziet een camera jouw autonummer en gaat de slagboom open, ook bij het uitgaan.

 

Zwembad op de camping in Lagos.

 

Ons straatje, rechts komen camperplaatsen

16 mei

Eén dag in de week is de campingwinkel gesloten en zijn wij met de auto naar Luz gereden om in een supermecator ?? brood te halen. Lekker brood. ’s Middags naar het zwembad op de camping gegaan en half in de zon gelegen. Het is heet maar wel lekker, ook het water is heerlijk. Op de TV is Hirch Ali niet weg te slaan, persconferenties etc. Maar ze gaat naar Amerika.

 

17 mei

Vandaag naar Cabo Saõ de Vicente gegaan, het vuurtorentje, waar ik het al eerder over had. Een ‘must’ zoals je ook een keer naar de Noordkaap wil gaan. Toch voor mij een heerlijke belevenis op het meest zuidelijke puntje van Europa, het voelde net zo toen wij bij kaap Leeuwin stonden in Australië, met uitzicht op 2 oceanen. En nu staan we bij de ingang van de Middellandse zee, waar Cristóvão Colombo (op zijn Portugees),met zijn 3 schepen, o.a. de Santa Maria op zoek ging naar India en vond Amerika in 1492. (Indianen)

Daarna weer in het zwembad ook lekker, Resy ligt er nog en vanavond kijken we/ik naar Barcelona tegen Chelsia. (2-1 voor Barca)

18 mei

Donker weer en dan gaan we naar Lagos. We parkeren de auto ergens op een veldje waar meer auto’s staan en lopen op gevoel naar het centrum, dat al spoedig zichtbaar wordt door een stadsmuur, dus daarachter zal het centrum zijn. Historisch centrum staat er nog bij. Kleine smalle straatjes lopen vanaf het water steil omhoog. We zien een grote, gemeentelijke, vishal en kijken vol bewondering naar de vissoorten en besluiten op weg terug wat vis mee te nemen. Eerst de straatjes en pleintjes bij langs, cappuccino gedronken en Resy heeft schoenen gekocht. Terug naar de vishal en weten eigenlijk niet wat we moeten nemen en kiezen voor 6 scholletjes, bekend bij ons, en worden terplekke schoongemaakt. € 8,50. Het blijken sliptongen te zijn, heerlijk. Er worden veel sardientjes verkocht en kosten 1 á 4 euro per kilo, maar het schoonmaken is het meeste werk. Misschien een volgende keer.

19 mei

Vandaag vrije dag, maar wel aan het zwembad gelegen.

20 mei

Nadat de camperburen op visite zijn geweest gaan we naar Lagos om boodschappen te doen en ook naar een supermache de Mercator waar we 4 grote schollen hebben gekocht. Thuis verder schoongemaakt en daarna naar het strand van Luz, een klein plaatsje vlakbij. Heerlijk in de Middellandse zee gezwommen, heel helder water en een lekkere temperatuur. Zo wil ik nog wel eens in zee zwemmen. Tegen zessen weer terug en toen de vissen gebakken. Super.

 

21 mei

Vanmiddag in Lagos en gewandeld langs de haven en terug naar een van de vele pleintjes. Op een bank een ijsco gegeten en geluisterd naar een muziekgroep, Indianen compleet met verentooi. Je moet wat tegenwoordig en dat met die hitte een dikke pruik op de kop. Op de terugweg diesel getankt.

Resy is naar het zwembad en ik rommel een beetje in de caravan en begin ons reisvaardig te maken naar Herman en Albertje.

     Zo hoort het, droog en zon.                 Herman's en Albertje's home.                 Herman aan het maaien

            kokkie                                            Gedeelte van het terrein.                              Ons plekje  

Wandelen langs de Mira

Camping is afgebakend maar het weids uitzicht blijft

           De kurk eik.                       Detail van de kurk eik.                             Blauwe lucht, de hele dag

22 mei

Een klein bordje aan de, voor ons, verkeerde kant “Serro da Bica” zie ik in een schim, maar we kunnen toch niet links inrijden en bij het volgende kruispunt draaien we en bij paal 679 op de uitvoegstrook rijden, snelheid minderen en dan naar rechts de “oprijlaan” in. Na 300 mtr rijden we de camping op en worden we hartelijk begroet door Herman en Albertje. Na de welkoms drank gaan we een plek zoeken en installeren ons. Een prachtig uitzicht voor ons “lagelanders”. Het is zoals gewoonlijk in dit gebied, zonnig en een zeer aangename temperatuur. Kennis gemaakt met verschillende medekampeerders en om 5 uur trekt Herman aan de bel ten teken dat de dag bijgepraat wordt. Niet verplicht uiteraard maar toch een goede gelegenheid om elkaar beter te leren kennen met een glas wijn of iets anders.

 

23 mei

Goed geslapen, na ontbijt en koffie gaan we Ourique een klein plaatsje en daar gewandeld en gereden en weer terug naar de camping. We kunnen een mooie route krijgen van Herman maar we maken er geen gebruik van want we gaan morgen naar huis en dat maken we bekend bij de 5 uurs borrel.

 

24 mei

Half negen, Portugese tijd, =half tien Nederlandse tijd= een hartelijk afscheid van Herman en Albertje en ook van de andere gasten. Op tijd op stap en weten nog lang niet waar we overnachten. Niet de grote wegen genomen, duurt wat langer maar je ziet zoveel temeer. Zo ook een tornado, een kleintje, maar een heuse, we zagen tussen gebouwen een wolk opstijgen, het leek wel witte rook, maar dat was het witte stof/zand van de grond en het verplaatste zich naar de weg toe waar wij aan kwamen rijden. Vlak achter onze auto/caravan stak hij de weg over en ik voelde een lichte beweging in het stuur. Half acht aankomst in Tordesillas, 25 km voor Valladolid op camping El Astral. Een camping cheque camping en dat merk je direct want er zijn veel Nederlanders 70% schatten we. Na een welkoms-biertje, heb ik de Lasagne klaargemaakt. Dat houdt in, dat ik de verpakking verwijder en het bakje in de oven doe. Het smaakte overigens uitstekend. Na ons lekker te hebben gedoucht zijn we aan de koffie gegaan. Om elf uur doe ik het licht uit.

 

25 mei

Half negen vertrek. Het wordt weer een lange dag en na Bordeaux begint het licht te regenen en uiteindelijk staan we op camping Le Champion in Mansle, tussen Bordeaux en Poitiers aan de Route National 10. Mooie camping en goed sanitair, we gaan ons straks na de koffie douchen, borreltje en morgen weer vroeg op.

    Onderweg een mooi panorama.                  Camping in Spanje.                              Camping in Frankrijk

26 mei

Als een van eersten vertrekken wij en stoppen in het dorpje bij een bakker voor ‘deu baquets’. Dan op weg, eerst RN dan Péage dan weer RN richting Tours, maar dat schoot totaal niet op en dan toch de péage genomen. Parijs gaf geen problemen, maar na Lille ging het naar Gent en daar was een file, ‘wegwerkzaanheden’ Van 5 banen naar één baan, nou dat vraagt om een lange file en dat ’s middags om 4 uur. Tegen zevenen op de camping Jop in’t Goor even voor de Nederlandse grens. We hebben er al eerder gestaan, maar kan mij de toegangsweg niet meer herinneren. Wel het toiletgebouw, heel royaal en heerlijk verwarmd! Nu dat mag ook wel want het is koud en het regent. Morgen dus de laatste etappe.

27 mei

Adieu Sint Job in ‘t Goor. Even over acht rijden we de poort uit. Over de grens gaan we tanken en tegen één uur zijn we thuis.

6513 km gereden

Winschoten, 28 mei 2006

Frits Knaapen

Home